Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (307)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Sosy

 Sos Bearnaise

  Smak tego doskonałego sosu z pewnością wynagradza wysiłek włożony w jego przygotowanie
 
czas: 
liczba porcji: 0
 
składniki: 

2 szalotki
4 żółtka
30 ml octu winnego z białego wina
50 ml białego wytrawnego wina
mały ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonego estragonu
200 g masła
parę kropel sosu wocester
sól, pieprz

 
przyrządzanie: Wino i ocet zagotować, wrzucić drobno posiekane szalotki i czosnek oraz estarogn. Gotować bez przykrycia do momentu aż pozostanie 1/3 płynu. Przecedzić wywar. Ostudzony wywar wlać do garnku umieszczonego w większym zawierającym wrzącą wodę (czyli w kąpieli wodnej). Dodać do niego rozmieszane żółtka. Ubijac cały czas, dodając do niego po kawałku masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Po zdjęciu z ognia doprawić do smaku sosem worcester.  
 
uwagi: Ten sos nadaje się zarówno do mięs (na ciepło i zimno), ale także ryb i warzyw


podaj dalej


komentarze
no jaznaczy się prawie majonez
   wyswietlono 1 z1

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Sos Bearnaise

Sosy
Sos pomidorowy do pizzy
 Sos jogurtowy z orzechami
 Gremolata
 Guacamole
 Krem z awokado i ogórka
 Pasta z kawioru a la taramasalata
 Raitas (indyjskie dipy)
 Sos serowy
 Salsa verde
 Sos z dyni
 Sofrito
 Tajski sos z orzeszków ziemnych
 Łagodny sos żurawinowy
 Żółta pasta curry
 Sos z awokado
 Pasta oliwkowa
 Chutney z mango
 Sos cytrynowo - imbirowy
 Sos Bearnaise
 

 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl