Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Razowe pierożki z nadzieniem z dyni

Zaskakujące, ile smaku i wartości odżywczych może być w małym pierożku

czas: 1 godz. + 1 godz. chłodzenia cista

liczba porcji: 6

składniki:

Na ciasto:
25 dag mąki pszennej
40 dag mąki razowej żytniej
2 jajka
125 g margaryny
1 szklanka tartego parmezanu
sól, pieprz

Na nadzienie:
miąższ z połówki małej dyni
2 cebule
2 ząbki czosnku
1/4 szklanki białego wina
pół łyżeczki curry
3 łyżki posiekanych kaparów
otatra skórka z połowy cytryny
2 łyzki oliwy z oliwek

sól, pieprz
1 białko
szklanka parmezanu

przyrządzanie:

Z obu rodzajów maki, jaj, posiekanego masła, tertego parmezanu, dodajac sól i pieprz szybko zagnieść ciasto. Uformowac w kule i zawinąć w folię aluminiową. Na godzinę włożyć do lodówki.
Dynię obrać, oczyścić z pestek. Miąższ drobno pokroić. Na oliwie zeszklić posiekaną w kostkę cebulę. Wrzucić dynię, podlac winę i dusić do miękkoąści pod przykryciem. Następnie zdjąć pokrywkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, curry, sól, pieprz i odparować resztę płynu. Wrzucić posiekane kapary.
Ciasto cienko rozwałkować. Wycinać kwadraty o wymiarach 8 – 10 cm. Na środku każdego z nich układać łyżkę farszu. Sklejać formując trójkąty. Przy część z nich można skleić dwa końce (podobnie jak przy uszkach). POsmarować rozmąconym białkiem i posypać parmezanem. Piec ok. 20 minut w temepraturze 180 stopni.      

uwagi:
W podobny sposób przygotować można pierożki z duszonymi grzybami leśnymi. Czy z tym, czy z innym farszem idealnie będą smakować do czerownego barszczu.