
Połówki czerwonych papryk pieczone z nadzieniem z sera ricotta z dużą ilością ziół
przepis z kuchni: włoskiej
czas: 1 godzina
liczba porcji: 2
składniki:
2 duże czerwone papryki
250 g sera ricotta
pęczek natki pietruszki
3 dymki ze szczypiorkiem
pół szklanki liści bazylii
1 jajko
oliwa
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
przyrządzanie:
Papryki opiec na ruszcie albo na palniku na dużym płomieniu, aby spaliła się skórka. Nie mogą być opiekane zbyt długo, bo stracą jędrność. Wystudzić je w foliowej torbie. Gdy ostygną, obrać je ze skórek.
Przygotować nadzienie: ricottę wymieszać z posiekanymi drobno ziołami. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać roztrzepane jajo i wymieszać. Tak przygotowanym nadzieniem napełniać połówki papryk. Układać je w nasmarowanej oliwą formie do zapiekania nadzieniem do góry i piec przez ok. 30 minut. Podawać ozdobione listkami bazylii.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













