
Ta wersja marynowanych grzybków będzie odpowiednia dla tych, którzy nie przepadają za intenstywnym smakiem octu
przepis z kuchni: polskiej
czas: 30 minut
składniki: 
grzybki leśne (borowiki, podgrzybki, maślaki itp)
mała cebulka i marchewka
ziarenka ziela angielskiego, pieprzu i kolendry
sól, pieprz
cukier
ocet spirytusowy
przyrządzanie:
Grzybki oczyścić, obrać (z maślaków zdjąć skórkę) i umyć. Wrzucić do garnka i gotować przez ok. 10 minut w osolonje wodzie. Odsączyć i nałożyć do wyparzonego słoiczka. Dodać krążki cebulki, marchewki, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i kolendry, a także 2 -3 krople oliwy. Przygotować zalewę w proporcjach 80 % gorącej wody, 20 % octu oraz odrobina soli i cukru (na litr wody – czubata łyżeczka soli oraz płaska łyżeczka cukru). Zalać nią grzyby, mocno zakręcić i słoik odstawić do góry dnem.
uwagi: 
Tak przygotowane grzyby można przechowywać przez conajmniej kilka miesięcy. 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













