Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  jednogarnkowe

 Cannelloni ze szpinakiem

  Makaronowe rurki nadziewane mocno doprawionym do smaku szpinakiem zapiekane pod warstwą sosu śmietanowo - serowego
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 5
 
składniki: 

1 opakowanie cannelloni
1 kg szpinaku (może być mrożony)
200 g sera żółtego
100 g wędzonego łososia
150 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 g masła
sól, pierz, gałka muszkatołowa

 
przyrządzanie: Świeży szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki i dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić i dusić do chwili aż wyparuje cała woda albo bez rozmrażnia dłużej dusić. Przed końcem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na trace o małych otworach i połowę wymieszać z nieco przestygniętym szpinakiem. Dodać pokrojonego drobno łososia. 
Cannellonii ugotować w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oleju na półtwardo, bo będą jeszcze zapiekane. Delikatnie odsączyć na dużym sicie i przelać obficie zimną wodą. pokrojonym w kostki serkiem pleśniowym
Każdą rurkę nadziewać przygotowanym farszem i układać w natłuszczonej wcześniej formie do zapiekania. Następnie polać śmietaną wymieszaną z resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


komentarze
   1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
kluskają jadłam z sosem śmietanowo serowym, ale jeszcze u dołu był sos pomidorowy. Bardzo smaczna mieszanka . Łosoś tu psuje smak. Pozdr.
patNie gotuje się cannelloni, przed pieczeniem wystarczy odstawić na 20 minut całą zalaną sosem zapiekankę i makaron sam zmięknie.
annajest niedobry
ilkawyszło przepyszne. polecam ten przepis !!!
ilkawłaśnie znalazłam przepis i zabieram się za gotowanie ;) dam znać jak wyszło.
monixachyba troche nie wyszło jak na fote patrze, chyba powinno sie to zalac smietaną wymieszana z serem brie albo cam.
BogiRożnie już robiłam i lasagne i cannelloni, ale powiem jedno, pomimo, że na opakowaniu jest napisane "bez gotowania" to i tak chwilkę gotuję makaron i hartuję w zimnej wodzie. Bo jednak podczas zapiekania, choćby było dużo beszamelu to nie zawsze zmiękł makaron, no i wtedy już nie było takiej przyjemności z potrawy.
kot Behemotgotuje się cannelloni, ale krótko - 3 minuty we wrzątku, później pod zimną wodę i nadziewać. Suche mogą popękać i wolno się zapiekają, może makaron nie zmięknąć w 10 minut. Ja polecam spróbować mieszankę z nadzieniem szpinakowym, ale polane obficie sosem bolognese z mięsem i na wierzchu z żółtym serem - tak zapiekać, palce lizać (jedzone u Włochaw knajpce na Helu, nie żebym sam wymyślał :)
montyspoko przepis canelloni sie nie powino gotowac podczas zapiekania w duzej ilosci sosu samo zmnieknieje i bedzie pycha!!!!
MeganMoi drody, To zależy głównie od makaronu i przepisu podanego na opakowaniu. Są takie których gotować nie trzeba i te ja osobiście wybieram a sos z sera pleśniowego lepszy niż beszamel z mąki i zdrowszy
   wyswietlono 1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Cannelloni ze szpinakiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl