Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Chłodnik jogurtowy
 
Chłodnik jogurtowy Marzenie dietetyka - jogurt i wiosenne warzywa. więcej...
przysmak dnia
Jagodzianki
 
Jagodzianki Aromatyczne bułeczki z ciasta drożdżowego z nadzieniem z ja... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Dania glowne  ::  jednogarnkowe

 Cannelloni ze szpinakiem

  Makaronowe rurki nadziewane mocno doprawionym do smaku szpinakiem zapiekane pod warstwą sosu śmietanowo - serowego
 
czas: 60 minut
liczba porcji: 5
 
składniki: 

1 opakowanie cannelloni
1 kg szpinaku (może być mrożony)
200 g sera żółtego
100 g wędzonego łososia
150 ml śmietany
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
50 g masła
sól, pierz, gałka muszkatołowa

 
przyrządzanie: Świeży szpinak dokładnie opłukać, usunąć ogonki i dusić do miękkości. Mrożony rozmrozić i dusić do chwili aż wyparuje cała woda albo bez rozmrażnia dłużej dusić. Przed końcem duszenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny. Ser żółty zetrzeć na trace o małych otworach i połowę wymieszać z nieco przestygniętym szpinakiem. Dodać pokrojonego drobno łososia. 
Cannellonii ugotować w bardzo dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem oleju na półtwardo, bo będą jeszcze zapiekane. Delikatnie odsączyć na dużym sicie i przelać obficie zimną wodą. pokrojonym w kostki serkiem pleśniowym
Każdą rurkę nadziewać przygotowanym farszem i układać w natłuszczonej wcześniej formie do zapiekania. Następnie polać śmietaną wymieszaną z resztą tartego sera. Zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.


komentarze
   1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
kluskają jadłam z sosem śmietanowo serowym, ale jeszcze u dołu był sos pomidorowy. Bardzo smaczna mieszanka . Łosoś tu psuje smak. Pozdr.
patNie gotuje się cannelloni, przed pieczeniem wystarczy odstawić na 20 minut całą zalaną sosem zapiekankę i makaron sam zmięknie.
annajest niedobry
ilkawyszło przepyszne. polecam ten przepis !!!
ilkawłaśnie znalazłam przepis i zabieram się za gotowanie ;) dam znać jak wyszło.
monixachyba troche nie wyszło jak na fote patrze, chyba powinno sie to zalac smietaną wymieszana z serem brie albo cam.
BogiRożnie już robiłam i lasagne i cannelloni, ale powiem jedno, pomimo, że na opakowaniu jest napisane "bez gotowania" to i tak chwilkę gotuję makaron i hartuję w zimnej wodzie. Bo jednak podczas zapiekania, choćby było dużo beszamelu to nie zawsze zmiękł makaron, no i wtedy już nie było takiej przyjemności z potrawy.
kot Behemotgotuje się cannelloni, ale krótko - 3 minuty we wrzątku, później pod zimną wodę i nadziewać. Suche mogą popękać i wolno się zapiekają, może makaron nie zmięknąć w 10 minut. Ja polecam spróbować mieszankę z nadzieniem szpinakowym, ale polane obficie sosem bolognese z mięsem i na wierzchu z żółtym serem - tak zapiekać, palce lizać (jedzone u Włochaw knajpce na Helu, nie żebym sam wymyślał :)
montyspoko przepis canelloni sie nie powino gotowac podczas zapiekania w duzej ilosci sosu samo zmnieknieje i bedzie pycha!!!!
MeganMoi drody, To zależy głównie od makaronu i przepisu podanego na opakowaniu. Są takie których gotować nie trzeba i te ja osobiście wybieram a sos z sera pleśniowego lepszy niż beszamel z mąki i zdrowszy
   wyswietlono 1-10 z 17   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Cannelloni ze szpinakiem

Dania główne
Tarta ziemniaczana
 Pstrąg w maśle czosnkowym
 Grillowane warzywa śródziemnomorskie
 Patelnia prowansalska
 Ziemniaki po hiszpańsku
 Ratatouille
 Papryka po meksykańsku
 Kisz z pomidorami
 Makaron po chińsku
 Tortilla z ryżem i kiszoną kapustą
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Kotleciki rybne z krakersami
 Paj z dynią
 Penne z grillowanymi warzywami
 Gulasz ziemniaczany
 Placuszki z ryżu i sera
 Tarta leśna
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 
 
kuchnia włoska
Zupa jarzynowa minestrone
 Papryka w oleju
 Sałatka sycylijska
 Spaghetti tonno
 Farfalle z łososiem
 Sałatka caprese
 Penne z grillowanymi warzywami
 Spaghetti ze szpinakiem i gorgonzolą
 Tortellini z sosem z dyni
 Tagiatelle z borowikami
 Ciasto włoskie
 Rogaliki z mozzarellą
 Spaghetti Primavera
 Sałatka z makaronu i kalafiora na ostro
 Sałatka warzywno - makaronowa z sosem tuńczykowym
 Spaghetti alla putanesca
 Zupa szpinakowa
 Makaron ze smażonym bakłażanem
 Cannelloni z grzybami w sosie śmietankowym
  newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl