
Małe aromatyczne słone ciasteczka ze szpinakiem i twarogiem
czas: 60 minut + 1 godzina chłodzenia
liczba porcji: 6
składniki:
Na ciasto:
400 g mąki
1 jajko
150 g margaryny
pół łyżeczki proszku do pieczenia
dwie łyżki zimnej wody
szczypta soli
Na nadzienie:
500 g mrożonego szpinaku
250 g mielonego twarogu
100 g tatrego żółtego sera
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 białko
przyrządzanie:
Z mąki, jajka, margaryny i wody zagnieść szybko kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię aluminiową. Chlodzić w lodówce przez ok. 60 minut.
Szpinak rozmrozić i dusić przez 15 minut bez przykrycia, dodając sól, pieprz, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy wystygnie, wymieszać dokładnie ze zmielonym twarogiem oraz tartym serem. Doprawić mocno do smaku solą i piperzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Dużą szklanką wycinać z niego kółka i – jak przy pierogach – nakładać na nie przygotowany farsz. Każdy pierożek dokładnie sklejać i smarować rozmąconym białkiem. Piec w tempraturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













