- 10 dag suszonych grzybów
 - 3-4 kromki pszennej bułki
 - 2-3 łyżki śmietany kremówki
 - 1 duża cebula
 - 2 jajka ugotowane na twardo
 - 3-4 łyżki masła
 - 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
 - 1 szklanka bułki tartej
 - 2 jajka
 - sól
 - pieprz
 
Grzyby umyć, zalać wodą i odłożyć na 24 h. Następnie  ugotować, odcedzić. Bułkę namoczyć w śmietanie. Cebulę bardzo drobno posiekać,  zeszklić na 1 łyżce masła. Przepuścić przez maszynkę do mięsa razem z grzybami i  odciśniętą bułką. Dodać posiekane jajka, orzechy i surowe żółtka, przyprawić  solą i pieprzem, masę dokładnie wymieszać. Białka jajek ubić na sztywno,  delikatnie połączyć z masą. Posypać 1-2 łyżkami tartej bułki, całość wyrobić. Z  masy formować małe kotleciki, panierować je w pozostałej bułce tartej. Smażyć na  stopionym maśle. Podawać jako przystawkę lub danie główne do ziemniaków i  surówki.
 
           
                 
                             
                                    
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













