Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią
 
Kremowa zupa czosnkowa z cukinią Aksamitna konsystencja i wyrazisty smak czosnku są głównymi... więcej...
przysmak dnia
Clafoutis z wiśniami
 
Clafoutis z wiśniami Ten wspaniały deser tworzą dojrzałe wiśnie zapiekane w cieś... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (78)
przystawki (97)
zupy (58)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (309)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (23)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Bulion warzywny

  Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

 
przyrządzanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 - 90 minut.
 
uwagi: Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.


komentarze
   1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
yanek124chodzi o bulion tak? zaprawa do potraw czyli sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak je długo gotować. 1,5 h min.
Klaudianie kumam o co chodzi z tym rzucaniem się o "pora". To przepis jest tu ważny, a nie jakieś durne czepianie się słówek ;/
lady mamaekstra
ehprzecież z tych dwóch to jeszcze odparuje dużo... po tak długim czasie gotowania, więc logiczne że co najmniej 2 litry!!!!
agajednego pora!
Kucharamljh To jest przepis na bulion warzywny a nie na sposób gotowania warzyw. Jasne, że w ten sposób się rozgotują. Dzięki powolnemu gotowaniu oddadzą do wywaru nie tylko smak ale również większość witamin (po za witaminą c, która dość szybko ulatuje z tego co wiem). Ja używam takiego wywaru jako bazę do innych zup, sosów. Lepsza (zdrowsza) wersja kostek warzywnych i nie wiele droższa. A jak chcesz gotować zdrowo warzywa to rzeczywiście lepiej na parze.
MysikrólikDla tych co poprawiają "porę" na "pora". Tak w języku polskim por ma oczywiście rodzaj męski. Przypuszczam, że autor jest z wielkopolski i użył gwary ;) W gwarze poznańskiej mamy porę w rodzaju żeńskim ;) Stąd pewnie błąd.
Karokpora? Może pyra, bulion z zimnorem ?
KacperPor ma rodzaj męski. Nie ma czegoś takiego jak "pora", co można zjeść.
KjaW bulionie nie chodzi o to, żeby zjeśc po nim warzywa, tylko,żeby jak najwięcej sie z nich wygotowało do bulionu.Stąd długie gotowanie na niewielkim ogniu.Potem mozna go gotować dalej-odparowując do b. gęstej postaci. Gęsty, esencjonalny wywar odstudzamy, wlewamy do woreczków lub pojemników do lodu i mamy swojskie kostki bulionowe.
   wyswietlono 1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Bulion warzywny

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 Zupa czosnkowa
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.