Aktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
naj skróty
najnowsze
najstarsze
najpopularniejsze
największe
danie dnia
Żurek
 
Żurek Każda gospodyni nieco inaczej przyrządzała tę tradycyjną py... więcej...
przysmak dnia
Mazurek bakaliowy
 
Mazurek bakaliowy Wspaniałe tradycyjne ciasto wielkanocne, choć smakować będz... więcej...
 
 
pokaż dania kuchni...
szukaj przepisu zawierajacego słowo:
 
 
 
 
menu
 
sałatki (77)
przystawki (96)
zupy (57)
koktajle (129)
nalewki (34)
przetwory (25)
dania główne (306)
jednogarnkowe (53)
pasty (43)
ryby i owoce morza (40)
mięso (39)
inne (68)
zapiekanki, tarty, pizze (63)
śniadania (21)
desery (103)
sosy (25)
przepisy sprzed wieków (112)

co na półkach?

Blog piwosza
menu  ::  Zupy

 Bulion warzywny

  Choć sam w sobie jest raczej średnio atrakcyjny stanowi niezbędny składnik wielu potraw.
 
czas: 90 minut
liczba porcji: 4
 
składniki: 2 marchwie
2 małe lub 1 duża pietruszka
1 pora
1 mały seler korzeniowy
2-3 listki laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu czarnego
sól

 
przyrządzanie: Warzywa umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać dwoma litrami wody. Dodać przyprawy i odrobinę soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 80 - 90 minut.
 
uwagi: Składniki można dowolnie zmieniać, dodając na przykład cebulę, kawałek kapusty lub ząbek czosnku.


komentarze
   1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie
yanek124chodzi o bulion tak? zaprawa do potraw czyli sami sobie odpowiedzcie na pytanie jak je długo gotować. 1,5 h min.
Klaudianie kumam o co chodzi z tym rzucaniem się o "pora". To przepis jest tu ważny, a nie jakieś durne czepianie się słówek ;/
lady mamaekstra
ehprzecież z tych dwóch to jeszcze odparuje dużo... po tak długim czasie gotowania, więc logiczne że co najmniej 2 litry!!!!
agajednego pora!
Kucharamljh To jest przepis na bulion warzywny a nie na sposób gotowania warzyw. Jasne, że w ten sposób się rozgotują. Dzięki powolnemu gotowaniu oddadzą do wywaru nie tylko smak ale również większość witamin (po za witaminą c, która dość szybko ulatuje z tego co wiem). Ja używam takiego wywaru jako bazę do innych zup, sosów. Lepsza (zdrowsza) wersja kostek warzywnych i nie wiele droższa. A jak chcesz gotować zdrowo warzywa to rzeczywiście lepiej na parze.
MysikrólikDla tych co poprawiają "porę" na "pora". Tak w języku polskim por ma oczywiście rodzaj męski. Przypuszczam, że autor jest z wielkopolski i użył gwary ;) W gwarze poznańskiej mamy porę w rodzaju żeńskim ;) Stąd pewnie błąd.
Karokpora? Może pyra, bulion z zimnorem ?
KacperPor ma rodzaj męski. Nie ma czegoś takiego jak "pora", co można zjeść.
KjaW bulionie nie chodzi o to, żeby zjeśc po nim warzywa, tylko,żeby jak najwięcej sie z nich wygotowało do bulionu.Stąd długie gotowanie na niewielkim ogniu.Potem mozna go gotować dalej-odparowując do b. gęstej postaci. Gęsty, esencjonalny wywar odstudzamy, wlewamy do woreczków lub pojemników do lodu i mamy swojskie kostki bulionowe.
   wyswietlono 1-10 z 26   zobacz wszystkiezobacz wszystkie

dodaj komentarz
 
twój nick:
twoja opinia:
Bulion warzywny

Zupy
Zupa jarzynowa minestrone
 Zupa z dyni
 Kremowa zupa ogórkowa z awokado
 Avgolemono
 Zupa szpinakowa
 Zupa chrzanowo - ziemniaczana
 Zupa pieczarkowa
 Zupa piwna
 Zupa jarzynowa na ostro
 Zupa botwinkowa
 Zupa krem ze szczawiu
 Zupa koperkowa
 Chłodnik jogurtowy
 Kolorowy chłodnik
 Zupa rybna halaszle
 Zupa z selera naciowego
 Zupa z soi i kiszonej kapusty
 Zupa grzybowa z łazankami
 Zupa czosnkowa
 
 
newsletter
Jeżeli chcesz otrzymywać newsletter Palcelizac.pl, wpisz powyżej swój adres e-mail


DJMCAktualności   Przepisy   Słowniczek   Od redakcji   Kontakt   Reklama
© 2003-2014 DJMC    gotuje zespół palcelizać    zmywa djc   przepisy dyktuje cymes cms.

Ten serwis jest na sprzedaż. Kontakt: palcelizac@palcelizac.pl