Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

Jak Planować Menu na Tydzień i Nie Zwariować

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

5 Pomysłów na Kolację w 15 Minut

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

10 Obiadów, Które Zrobisz w Mniej Niż 30 Minut – Pomysły na Każdy Dzień Tygodnia!

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

5 pomysłów na przepisy z agrestem – zarówno na letnie desery, jak i inne ciekawe dania:

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Jagody – zdrowotne właściwości, które warto znać

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze przekąski z jagodami na lato – sprawdzone pomysły i przepisy

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najlepsze desery bez pieczenia na lato – 5 sprawdzonych przepisów

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Najszybsze ciastka dla dzieci na wakacje – 3 ekspresowe przepisy

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Jaki jest najbezpieczniejszy węgiel do grilla – co wybrać i dlaczego to ważne?

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

Szybkie potrawy na piknik – łatwe i pyszne pomysły na przekąski na świeżym powietrzu

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

🔥 Najszybsze potrawy na grilla – gotowe w 10–15 minut!

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Czy aluminiowe tacki na grilla są bezpieczne?

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa w kuchni – przepisy kulinarne z aromatem kofeiny

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Kawa i deser – jak dobrze połączyć smaki? Praktyczny przewodnik

Ziemniaki po chłopsku

Ziemniaki smażone z grzybami oraz zielonym groszkiem stanowią ciekawy dodatek do wielu potraw, ale można je z powodzeniem podać jako danie główne.

przepis z kuchni: polskiej

czas: 45 minut

liczba porcji: 4

składniki:
1 kg ziemniaków
400 g dowolnych grzybów - mogą być pieczarki
300 g zielonego groszku (z puszki lub mrożonego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia

przyrządzanie:

Ziemniaki obrać, obgotować przez  10 – 15  minut (zależnie od wielkości) w osolonym wrzątku. Odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.


Cebulę pokroić w kostkę, grzyby w cienkie paski. 
Rozgrzać olej na dwóch patelniach. Na jednej z nich na dużym ogniu bez przykrycia – ciągle mieszając – smażyć grzyby z cebulą, dodając do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i majeranek. Gdy na patelni nie ma już żadnego płynu, a grzyby są już rumiane, dodać groszek (wcześniej ugotowany, jeśli był mrożony). 
 
Na drugiej patelni smażyć pokrojone w kostkę ziemniaki. Nie mieszać ich, bo mogą się rozpaść, lecz potrząsać delikatnie patelnią. Posolić.


Gdy zarówno ziemniaki, jak i grzyby są rumiane, połączyć je ze sobą i chwilę razem smażyć. Ponownie doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką pietruszki.